KOMSA is expanding

OFFICIAL INAUGURATION OF NEW LOGISTICS CENTRE AND SERVICE CENTRE ON 5 MAY 2017:

Further highlights here:

LOGISTICS CENTRE & SERVICE CENTRE

MODERN, EFFICIENT, FLEXIBLE:

THE NEW LOGISTICS, REPAIR AND OFFICE FACILITIES AT KOMSA HQ

We held a ceremony on 5 May 2017 to officially open our new logistics centre and service centre. With this investment, we have created the foundations for future growth: The new facilities provide the modern work stations, efficient processes and maximum flexibility needed to react to new market requirements with our customary speed

Offizielle KOMSA Baudokumentation

CHANGE IS THE KEY

Autonomous driving, automated, networked factories within Industry 4.0, digital learning and mobile working – digital transformation is ever-present and is bringing far-reaching changes for the economy and society. KOMSA’s 25-year history is characterised by change: We have expanded our product range with each innovation in the digital sector and alongside this, we have established a broad portfolio of services, allowing our industrial and retail partners to concentrate on their core business.

We are now taking the next step towards the future by expanding our company headquarters in Hartmannsdorf, Saxony. This represents the largest project in our company’s 25-year history: We have invested €30 million in a three-storey service centre, a new logistics centre with a 21-metre high-bay warehouse and connecting building linking it to the main logistics facility, a car park providing a further 500 spaces and new logistics technology. The expansion project has created space for 800 work stations.

ADDITIONAL CAPACITY AND FASTER SERVICE FOR INDUSTRY AND RETAIL

The new facilities house logistics, logistics-related areas, assembly lines and offices under one roof and provide more space for the growing ict services business. “We are doing all we can to ensure that our partners will be winners in the digital revolution. Our partners set great store by our flexibility, so we took account of this when it came to the expansion project,” says KOMSA CEO Gunnar Grosse. “The buildings have been designed so that we can expand our capacity at any time, rearranging areas or using them in different ways, depending on the needs of our customers and partners.

Following the expansion, the total floor area of the logistics warehouses at KOMSA HQ is now 25,000 m², equivalent to more than six football pitches. There is space for 30,000 pallets and up to 60,000 shelves in the small parts warehouse. In addition, we will have new logistics technology: We will be building an automated small parts warehouse in the coming weeks, which will allow us to use space optimally, process orders quickly and pick them easily. In future, our industry and retail partners will thus benefit from additional capacity and an even better, faster service.

The adjacent three-storey service centre provides space for logistics-related departments, mobile phone and tablet repair lines for KOMSA subsidiary w-support.com, and offices for other service departments. Creating an open-plan, modern office was important to our CEO: “If you want to shape the future, you need a broad perspective on things.”

In keeping with corporate philosophy, all the offices are designed to enable team work. Many conference rooms and meeting areas have also been created, as well as an ample number of quiet areas for tasks requiring concentration. The principle of flexibility is at play here too. The centrepiece of the new service centre is a large, lounge-like cafeteria with a panoramic view of Hartmannsdorf, where staff can both meet and relax.

SUSTAINABLE FOR EMPLOYEES, ENVIRONMENT AND REGION

As an owner-managed company, KOMSA takes decisions carefully and always with an eye to the future. We therefore took account of sustainability issues when it came to the expansion project. The new buildings have been designed with a modern, environmentally-friendly energy system, harnessing up–to–date opportunities to use rain water, solar energy and sustainable resources.

High-quality insulation and a photovoltaic system on the roof ensure that the new buildings are around 20 percent more efficient than required by energy saving regulations. In the service centre, a modern lighting system and large windows also ensure that there is lots of daylight and low energy consumption. Last but not least, the construction work was carried out within local purchasing guidelines, using many firms from the immediate area, thus protecting the environment whilst also supporting the regional economy. Around 60 firms were involved in the building project.

150

office workstations

300

repair workstations

OVER

500

parking spaces

OVER

10,000 

of logistics

space

14,500

pallet bays

ONLY A FEW WEEKS UNTIL THE OPENING

VIEW OF NEW HIGH-BAY WAREHOUSE

HELICOPTER FLIGHT OVER BUILDING SITE SHORTLY AFTER LAYING OF FOUNDATIONS